sunnuntai 1. toukokuuta 2011

Valtiovierailut Bulgariaan ja Romaniaan



















Maaliskuussa vuonna 1985 täyttyi Koiviston kolmas presidenttivuosi ja neljättä aloitettiin vauhdilla. Kevään kuluessa suoritettiin valtiovierailut Bulgariaan (22.-25.4.1985) ja Romaniaan (5.-7.6.1985).
Tämän Balkanin 1980-luvun rauhanretken pilottikohteeksi valittiin Bulgaria. Kutsu vierailulle oli toki voimassa jo monestakin maasta, mutta olihan suomalainen kaarti tehnyt tämän maan vapauttamiseksi sotaisammankin retken lähes 120 vuotta sitten. Jos laulun sanoihin on uskominen, suomalaisten panos Bulgarian vapautukseen itäisestä sorrosta oli suorastaan ratkaiseva. Esi-isiemme teot tunnettiin edelleenkin maan virallisessa historiassa ja valveutuneiden ihmisten mielissä. Vajaan parin päivän käynnin tarkoituksena oli avata valmisteluyhteys presidentti Todor Zivkovin avustajakuntaan. Itsestäänselvyytenä pidettiin käyntiä Plevenin kaupungissa ja erityisesti sen lähistöllä olevalla muistomerkillä. Suomalaisethan kunnostautuivat siellä lokakuussa vuonna 1877, kun Gorni Dubnjakin linnoitus vallattiin turkkilaisilta.

Matkan ajan asuimme isäntiemme ystävällisellä kustannuksella Sofian silloin parhaassa hotellissa, japanilaisten rakentamassa ja yhdessä bulgarialaisten kanssa omistamassa Vitoshassa, The New Otanissa. Koiviston aikana valtiovierailujen kesto vakiintui noin neljäksi päiväksi, joista ensimmäisestä ja viimeisestä meni osa lentomatkaan Suomesta ja takaisin. Matkat pyrittiin aloittamaan maanantaina aamupäivällä joten kotona oltaisiin jo torstaina illansuussa ja perjantain kotimaan rutiinit presidentin esittelyineen voitiin pitää normaaliaikataulujen mukaan.

Valtiovierailulla toinen adjutantti avusti Tellervo Koivistoa, jonka ohjelma poikkesi joiltakin osin presidentin ohjelmasta. Juhani Kaskeala oli nyt ensi kertaa mukana tässä virassa. Huhtikuun lopun sää Sofiassa oli ystävällisen aurinkoinen. Kunniakomppanian tarkastuksen ja sen ohimarssin jälkeen siirryttiin autoihin kohti Sofiaa. Seuraava päivä aloitettiin seppeleen laskulla tuntemattoman sotilaan haudalle. Saman päivän iltana Zivkov tarjosi juhlapäivälliset vieraiden kunniaksi. Vierailuihin liittyvä maaseutupäivä vei suomalaiset Pleveniin ja Gorni Dubnjakin valleille. Sää oli kesäisen kaunis, ihmisillä oli vapaata ja kaikki olivat luontevan iloisia. Kukaan ei ollut sattumalta paikalla, kaikki olivat tulleet katsomaan Suomen presidenttiä ja samalla vähän omaansakin. Ennakkoilmoitus noin 40 000 ihmisestä noin 120 000 asukkaan kaupungissa piti paikkansa.

Kuusi viikkoa edellisestä Balkanin matkasta Koivistot vierailivat Romaniassa. Romanian demokraattisen tasavallan johdossa olivat yksinvaltaisesti maata hallitseva presidentti ja puoluejohtaja Nicolae Ceaucescu ja hänen puolisonsa Elena. Päätösvalta oli keskitetty presidentille pienimmissäkin asioissa. Romanian ulkopoliittisen linjan mukaisesti Bukarestissa pidettiin tiivistä yhteyttä Varsovanliiton ulkopuolelle. Erityisen vilkkaita olivat suhteet kolmannen maailman maihin valtionpäämiestasolta opiskelijakontakteihin saakka.

Ensimmäinen ilta keskustan Sheraton-hotellissa oli mieleenpainuva. Sähkön säästö oli eräs valtiojohdon keppihevosia. Kun avasin hotellihuoneen ikkunaverhot iltainen kaupunki oli lähes pimeänä. Se toi mieleen lapsuudenajan sotamuistot. Maan yleinen ankeus näkyi tässäkin kansainvälisessä hotelissa. Matkamuistomyymälä oli vaatimaton, samoin muu palvelu. Vain tupakkaa näytti olevan tarjolla runsaasti. Elämän yleinen ankeus näkyi kaikkialla.

Presidentti ja rouva Ceaucescu olivat aikaisemmin saatuja kellastuneita valokuvia vanhemman näköisiä. Ennen paluuta Suomeen tutustuttiin eräänlaiseen kotiseutumuseoon, sikäläiseen Seurasaareen. Sen verran masentava vierailu lienee kaikille osanottajille ollut, ettei paluulennolla tullut mieleenkään laulaa saati edes hyräillä kaartin paluulaulua.

Lähdeaineisto: Veikko Vesterinen Presidentti Koiviston adjutanttina ISBN 951-20-4963-5

Ei kommentteja: