maanantai 28. kesäkuuta 2010

Vuosi 1972 Kekkosen päiväkirjassa


















Tammikuu
5.1. Pitsinki luonani. Hän halusi tietää, miten hallitusasia voidaan järjestää. Vastasin, että mielestäni kansanrintama-linja SDP+ SKDL + Kepu olisi sekä talous-, että ulkokannalta toivottavin.
5.1. Virolainen luonani. Lupasi, ettei teetä kielteistä päätöstä hallitukseen menolle.
7.1. Paasio ja Sorsa luonani. Selostin hallitusasiaa.
7.1. Saarinen, Alenius, Aalto, Haapanen. Selostin hallitusasiaa. SKDL varauksellinen.
8.1. Luonani Jansson ja Tarjanne. He olivat valmiit keskustelemaan, että hallitus ilman SKDL:ää.
11.1. Viiden puolueen kokous johdollani Linnassa.
12.1. Ahti Karjalainen soitti ja kertoi keskustelleensa Aition kanssa. SKDL ei tule hallitukseen.
13.1. Sorsa luki SKP:n hallituspaperin. DDR heti tunnustettava. EEC:hen ei mitään suhteita.
14.1. Leinonen luonani. Neuvostoliiton sotilasasiamies Andrushkevitsh on ehdottanut läheisempää sotilaallista yhteistyötä.
16.1. Karjalainen oli tavannut Kotovin, joka oli kertonut, että Saarinen vierailulla Moskovassa.
19.1. Pentti Sorvali soitti ja kertoi, että Ahti Karjalainen pelaa omaa peliään presidenttiehdokkuutensa puolesta. Samalla levitetään tietoa, että NL:n johtoa katsoo miehen muutoksen tarpeelliseksi: UK liian vanha jne. No joo!
20.1. Ahti Karjalainen lähetti kirjeen ja kävi luonani. Sovittiin, että hän esittää UK:n presidenttikauden jatkamisen otettavaksi nopeasti esille.
21.1. Leike Karjalaisen haastattelusta, jossa hän ehdottaa, että Kekkosen virkakauden jatkaminen otetaan nopeasti esille.
25.1. Paluu Fredrik IX:n hautajaisista.
29.1. Hannes Tiainen luonani. Sanoin, että valmistautukaa pienviljelysystävälliseen maatalouspolitiikkaan siltä varalta, että on pakko muodostaa sd vähemmistöhallitus.

Helmikuu
1.2. Eduskunta kokoontuu. Vennamo oli tarjonnut Kepulle yhteistyötä.
2.2. Eduskunnan avajaiset. Annan Paasiolle hallitustunnustelut.
9.2. Aamulla olivat Saarinen ja Alenius. Houkuttelin heitä hallitukseen.
14.2.Virolainen luonani. Oli valmis niin pitkälle kompromissiin kuin MTK.
16.2. Aamulla Paasio, Sorsa, Virolainen ja Haukipuro luonani.
20.2. Kepu tyrmää Paasion ehdotuksen neljän puolueen hallituksen ohjelmaksi.
23.2. Maltshev luonani. Kutsui Neuvostoliittoon. Lähtö 25.2. kaksi päivää. Suostuin.
25.2. Zavidovossa otin puheeksi Viipurin ja kalottiosan vaihdon. Ei ottanut tulta.

Maaliskuu
1.3. Virolainen soitti, kertoi, että oli pettynyt, kaikki Karjalaisen vikaa, mikä voi olla totta.
2.3. Aura ja Hetemäki kertoivat, että Kotov oli ollut Auran luona. Kotov oli kiihtyneesti nimittänyt Jakobsonia sionistiksi.
9.3. Jaakko Hallama päivällisillä. Kertoi mitä kaikkea on tehty selkäni takana Jakobsonin asiassa.
20.3. Karjalainen luonani. Kertoi, että kokoomus on innostunut vaalistani.
24.3. Ahti oli kutsunut Sorsan, Aition ja minut aamiaiselle. Puhe presidentinvaalista.

Huhtikuu
10.4. Sorsa palattuaan Moskovasta palattuaan neuvostojohtajien painottaneen presidentti Kekkosen työn arvoa ”hyvien naapurisuhteiden jatkajana”.
17.4. Päivällisillä Ahti K., Kustaa Vilkuna, Arvo Pentti, Eino Uusitalo ja Matti. Olin kirjoittanut tiedoksiannon: ehdokkaaksi en suostu. valita saa.
20.4. Kun Koivisto käy puheillani kertomassa jotakin, en perästä päin ymmärrä, mitä hän tahtoi sanoa. Mutta sanovat viisaammatkin Koivistosta.
29.4. Hiihtoa Lapissa, ainakin 105 km, 645+105=750 km.

Toukokuu
3.5. Karjalainen ja Haukipuro luonani. Kepun välikysymysvastaus tiistaina. Luulevat, että hallitus saa epäluottamuslauseen.
4.5. Hetemäki luonani, kiirehtimässä presidenttiratkaisua.
5.5. Puhuin Paasiolle, että hän ilmoittaisi Kepulle, että sd tulee syksyllä aloittamaan keskustelut hallituspohjan laajentamisesta. Muutoin on vaarana, että hallitus kaatuu ensi viikolla. Paasio suostui.
13.5. Holkeri, Ilaskivi luonani. Sanoin, että hallitus ei saanut muodollista epäluottamuslausetta. Ehkä neuvottelen ryhmien kanssa.
23.5. Virolainen ja Haukipuro luonani. Sanoin Virolaiselle, että en ota kantaa valintamenettelyyn.
29.5. Luonani Kepun nuorisojärjestön poikia. Olivat huolissaan puolueen liukumisesta oikealle ja Virolaisen linjattomuudesta. Valittelin sitä myös.
30.5. Kenraali Leinonen luonani. Kertoi, että kenraali Haltun kohtelu Neuvostoliitossa oli ollut poikkeuksellisen huomaavaista.

Kesäkuu
4.6. SDP:n puoluekokouksessa Pitsinki ja Lindblom putosivat pois puolueen johdosta. Paasio ja Sorsa säilyttivät asemansa.
13.6. Gvishiani aamiaisella. Kertoi, että patikkamatka Kaukaasiassa (Kekkonen ja Kosygin) olisi 20.8. tienoilla.
23.6. Olen joutunut arvioimaan Virolaisen sopivuutta politiikkaan. Hänellä ei ole politiikan tajua ei sormituntumaa politiikkaan. Jos syksyn kunnallisvaaleissa 1972 hävitään, on Virolaisen peli puoluejohtajana pelattu vähiin.
30.6. Paasio ja Sorsa luonani. Paasio puhui hallituksen erosta, ei ole rahaa eläkepommiin.

Heinäkuu
3.7. Ennen Naantaliin lähtöäni Maltshev luonani. Jätti vastauksen Saksan tunnustamisasiaan. NL ei katso, että Saksan tunnustaminen haittaa ETYK:iä Helsingissä.
7.7. Kotov soitti. Kiireinen asia. Haluaisi informaatiota EEC-asiasta. Soitin ilmoituksen Keijo Korhoselle. Sovittiin, että informaatio tapahtuu 12.7.
7.7. Virolainen soitti ja vaati, että minun on vahvistettava eläkelait. Kysyin, mistä saadaan varat. Virolainen : kyllä ne jostakin saadaan.
11.7. Kotov soitt ja kertoi, että 12.7. saapuu Helsinkiin Moskovasta Manzhulo, Belohvostikov ja Kosestajevski EEC-informaatiota varten.
16.7. Koivosto luonani. Kertoi, että suunnitelma muuttunut. Hallitus jättää eronpyynnön 19.7.
17.7. Pyynnöstäni Kotov luonani. Hän piti viimeiseen saakka kiinni siitä, että allekirjoituspäätöstä olisi siirrettävä ja että asiasta neuvoteltaisiin Kosyginin ja UKK välillä. Sanoin, että EEC-sopimus on meille tärkeä, ei olisi muuttunut, vaikka neuvottelu UK-Kosygin olisi jo pidetty.
18.7. Kotov pyrki puheilleni. Hän tiedusteli voisinko lähteä Kaukasian matkalle jo 9.8.
19.7. Koivisto soitti ja kertoi, että sd. puoluetoimikunta on yksimielisesti päättänyt, että hallitus jättää eronpyynnön tänään. Uusivirta oli soittanut hänelle ja vaatinut allekirjoitusta. Jos Suomen tuoli on tyhjänä 22.7. koko puolueettomuuspolitiikamme joutuu vaaraan.
20.7. Kotov soitti ja pyysi puheille. Saapui klo 21.00 ja esitti seuraavaa: ”Moskovassa tutustuttiin experttivaltuuskunnan (Mazhulo) selostukseen. Alustava tutustuminen Suomen ja EEC:n sopimusluonnokseen ei poista meidän pelkojamme mahdollisista kielteisistä vaikutuksista Suomen ja NL:n välisiin suhteisiin.
21.7. Kotov soitti ja kysyi voinko lähteä Kaukasiaan.
26.7. Soitin aamulla Sorsalle ja sanoin, että hallitussopimuksessa ei saa ottaa kiinteää kantaa EEC-sopimukseen ennen kuin olen tehnyt NL:n matkan.

Elokuu
1.8. Hallitusneuvotteluja Helsingissä.
2.8. Kotov Kultarannassa.
2.8. Sorsa soitti minulle. Virolainen oli kieltäytynyt jatkamasta hallitusselvittelyjen johtamista eikä Kepu ollut esittänyt tehtävään toistakaan edustajaa.
9.8. Sorsa oli esittänyt sekä sd. puolueen että omana kantanaan neuvostoliittolaisille, että Suomen tulee hyväksyä EEC-sopimus.
11.8. Koivisto soitti aamulla ja esitti, että valtioneuvoston esittelyssä päätettäisiin eläkelait jättää vahvistamatta.
12.8. Lähdin NL:n hallituksen lähettämällä lentokoneella TU-134 Kaukasiaan.
16.8. Stepanov oli koko matkan mukana. Kotov ei.
17.8. Lennettiin Zavidovoon.
25.8. SMP:n kansanedustajat Mauno Kurppa ja Niemelä luonani. Sovinto Vennamon kanssa mahdoton.
30.8. Annoin Sorsalle tehtäväksi hallituksen muodostamisen.

Syyskuu
4.9. Sorsan hallitus nimitetään.
11.9. Leike Suomen olympiajoukkueen paluusta Suomeen ja tapaamisesta tasavallan presidentin kanssa.
12.9. Ministerineuvos Streltsov pyynnöstään luonani.
15.9. Streltsov pyynnöstään luonani. Ilmoitti, että NL:n hallitus on valmis ostamaan Suomesta vuoden 1972 aikana 10 000 t voita, 3000 t maitojauhetta ja 4000 t kananmunia, joista olin tehnyt ehdotuksen Kosyginille.
22.9. Sorsa ja Paasio luonani. Maltshev luonani. Sain häneltä kirjeen, jossa NL:n hallitus ilmoittaa suostuvansa Seppästen muuttoon Virosta Suomeen.

Lokakuu
1.10. Kunnallisvaalit.
14.10. Sylvi joutui sairaalaan tutkittavaksi. Pelkäsivät veritulppaa jalassa.
18.10. SMP:n eduskuntaryhmän 12-jäsenisen enemmistön järjestäytyminen omaksi ryhmäksi juuri ennen budjettikeskustelun alkua.
Maltshev ja Mendelevitsh luonani.
24.10. Karjalainen kertoi syöneensä päivällistä Maltshevin luona viisi tuntia. Maltshev harvinaisen jyrkkä suhtautumisessaan Suomi – EEC-sopimukseen.
29.10. Niin kutsuttu Zavidovo-vuoto. Leike, jossa paljastetaan Kekkosen elokuisella matkallaan neuvostojohdon kanssa EEC-ratkaisusta käymien keskustelujen sisältö tarkasti ja yksityiskohtaisesti.
31.10. Maltshev luonani pyynnöstäni. Selostin hänelle Dagens Nyheterin uutisesta ja valitin,

Marraskuu
1.11.Kurppa, Niemelä, Antila luonani. Pupauduin selvittämään, eikä saada lakia, että SMP:stä erotetut saavat puoluetuen.
9.11. Sanoin Kotoville, että jos NL ottaa sen kannan, että se pakottaa Suomen menettelemään tavalla, joka ei ole Suomen mielestä sen etujen mukainen ja ulkovallat tämän havaitsevat, Suomi menettää kansainvälisen arvonantonsa.
15.11. M.G. Kotov saapui luokseni ja esitti toimenksiantonsa. EEC-sopimuksen allekirjoitaminen oli lykättävä. Vastasin, että olen pettynyt ilmoituksen johdosta.
16.11. Paasio ja Sorsa luonani. Kotov esittänyt, että Moskovassa tunnetaan huolestuneisuutta EEC-sopimuksen suhteen.
19.11. Saksojen tunnustaminen.
21.11. Hetemäki keskustellut Kotovin kanssa.
22.11. ETYK alkoi Helsingissä.
24.11. Jakobson kirjoitti minulle ja ahdisti minua ratkaisemaan EEC-pulman.
25.11. SMP:n Kainulainen luonani. Puoluetuki.
27.11. Kutsuin Maltsehvin luokseni. Koska alkaa liikkua huhuja, että NL painostaa Suomea EEC-asiassa.

Joulukuu
4.12. Kutsuin Sorsan ja Karjalaisen luokseni. Karjalainen repsahtanut. Karjalainen pyysi saada jättää eroanomuksen ulkoministerin paikalta.
5.12. Ahti K. oli aamulla Kotovin luona. Ahti tuli luokseni ja pyysi, että saa jättää eronpyyntönsä hallituksesta. Kotov pyrki luokseni, oli samaa mieltä Karjalaisen kanssa.
7.12. Sorsa, Karjalainen luonani. Sovittiin, että Uusivirta lähtee Lontooseen, Brysseliin ja Kööpenhaminaan selvittämään, että EFTA-edut saadaan säilyttää vuodeksi 1973.
8.12. Holkeri luonani. Kertoi olevansa puolittain varma, että kokoomus hyväksyy poikkeusmenettelyn.
11.12. Hetemäki luonani. Oli syönyt lounaan Kotovin ja Auran kanssa. Vuoto (Högnäs) Kotov otti puheeksi.
13.12. Kotov pyrki luokseni.
15.12. Kotov: Moskovassa ollaan valmiita vielä kerran keskustelemaan UK:n kanssa kaikista näkökohdista, jotka liittyvät Suomen ja EEC:n välisten suhteiden järjetelyyn.
21.12. Saapuminen Moskovaan. Vastassa Mazurov, Grishin ja Georgadze. Seurueeseeni määrätty A.A. Smirnov ja Belohvostikov.
23.12. Neuvottelut Brezhnev, Kosygin, Gromyko, Kekkonen, Sorsa. Ignatiev tulkkina.

Lähdeaineisto: Juhani Suomi: Urho Kekkosen päiväkirjat 3 ISBN 951-1-18858-5

Ei kommentteja: